Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

Опалювальний період у Смілі завершується

Опалювальний період у Смілі завершується

На черговому засіданні виконавчого комітету вони прийняли рішення про офіційне завершення опалювального періоду 2023-2024 років 31 березня.

Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

На сайті Смілянської міської ради опублікували потребу у донорах крові

Вночі над областю збили 6

Вночі над областю збили 6 "шахедів", одну крилату ракету, є влучання по об'єкту енергоінфраструктури

Практично всю ніч ворог тероризував нашу область з повітря. Частину атак нашим оборонцям вдалось відбити. На щастя, люди не постраждали.

Районна поліція знайшла неповнолітню Марію Кононенко

Районна поліція знайшла неповнолітню Марію Кононенко

Правоохоронці розшукали малолітню Кононенко Марію, яка зникла у Черкасах.

Йтиме дощ, подекуди з грозами

Йтиме дощ, подекуди з грозами

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

За минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

Під час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на...

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.

 

Ukraine

 

Важкохвора школярка зі Сміли власноруч створює мультфільми (відео)

Школярка зі Сміли Вероніка Тимофєєва, яка страждає на рідкісне аутоімунне захворювання, представила на фестивалі «Де кіно» власний анімаційний фільм, створений власноруч за п'ять місяців напруженої роботи, пишуть "Факти".

 

2017 10 10 мульт

 

Останній місяць 15-річна Вероніка працювала по шість годин на добу, щоб встигнути підготувати свій мультфільм до показу в рамках всеукраїнського фестивалю «Де кіно». За цю щоденну робочу зміну їй вдавалося створювати по 5-10 секунд відео з живими на екрані намальованими героями.

 

«Одного разу під час грози у дочки потемніло в очах, почалися блювота і судоми»

 

Вероніка вже давно для себе вирішила: коли стане дорослою, буде працювати художником-аніматором. Сюжет мультфільму про хлопчика Мейсона, який, перейшовши в нову школу, виявив, що там навчаються прибульці з інших світів, вона задумала давно. Але зовсім не очікувала, що спробувати себе в ролі творця мультфільму зможе ще в школі. Шкода тільки, що втілення мрії сталося завдяки ... хворобі.

- З дитинства Вероніка росла здоровою дитиною, особливих проблем, крім невеликих застуд з нежиттю, не було, - розповідає мама дівчинки Олена Тимофєєва. - Вона добре вчилася в школі, займалася танцями. Однак в сьомому класі, коли доньці виповнилося 12 років, вона почала скаржитися на головний біль, який з кожним разом посилювався. Одного разу під час весняної грози у Вероніки потемніло в очах, почалася блювота і судоми.

Батьки, не зволікаючи, відвезли дитину до лікарні. Обстеження показало наявність утворення в головному мозку пацієнтки, щось на зразок набряку або пухлини довжиною шість сантиметрів.

- Ми, звичайно, були в шоці, - продовжує Олена. - Ніку негайно перевели до столичної клініки. Кілька разів проводили магнітно-резонансну томографію, але характер новоутворення був неясний: не надто щільний желеподібний згусток, що здавлює судини головного мозку. Звідси і головні болі, і судоми. Протягом року нам не могли поставити діагноз. Називали все що завгодно: грибкова інфекція, герпесний енцефаліт, червона вовчанка.

Вероніка і її мама фактично оселилися в лікарні. Життя увійшло в важкий ритм: два тижні лікування, незначне поліпшення, виписка, знову болі, судоми, лікарня.

- Якщо протягом декількох хвилин після початку нападу не ввести потрібний препарат, могли настати незворотні наслідки, аж до коми, - пояснює Олена. - Коли Вероніку виписували з лікарні, я дзвонила їй кожні півгодини, питала про самопочуття. За першої ж скарги мчала додому. Але один раз не встигла: влетіла до квартири, а донька вже лежала на підлозі без свідомості. Частково паралізувало ліву сторону тіла. Кілька днів Ніка була в комі ...

Після цього випадку батьки хворої дівчинки зверталися усюди, куди тільки могли. Нарешті в клініці в Мінську їх переконали зважитися на операцію, в ході якої видалили новоутворення. Вероніці провели антігерпесну терапію, потім сім курсів «хімії», проте стан пацієнтки не покращився. Навпаки - дослідження показали, що в головному мозку знову з'явилися незрозумілі вогнища. У підсумку шляхом виключення було встановлено остаточний діагноз: первинний ангіїт центральної нервової системи (захворювання невідомого походження, що викликає запалення і інфільтрацію судин головного і спинного мозку). Це дуже рідкісний недуг, в Україні. Вероніка - єдина пацієнтка з таким діагнозом. Методи лікування існують, але приймати препарати доведеться, ймовірно, до кінця життя.

- Зараз доньці призначили ліки, що подавляють імунну систему - як після трансплантації органів, -каже мама дівчинки. - Препарат дорогий, для його придбання щомісяця нашій родині доводиться викладати чималу суму. Але він начебто допомагає: принаймні, блювота і судоми припинилися. Так що літні канікули Вероніці вдалося провести вдома. Правда, погуляти як слід з подружками не вийшло, адже ціле літо дочка була зайнята роботою над своїм мультфільмом.

 

«Сімпсонів» я дивилася сезон за сезоном, знала все серії напам'ять "

 

Те, що з усіх занять на світі Ніка найбільше любить малювати, її мама зрозуміла, коли дівчинка ще ходила в дитячий сад.

- Приходжу за доцею - всі дітки стрибають, грають, а моя сидить в куточку за столиком з розмальовками, - розповідає Олена.

- Це правда, - посміхається Вероніка. - Мені було п'ять років, коли мама віддала мене в художню студію «Перлина», де я займаюся до цих пір. Спочатку, звичайно, малювала щось простеньке, потім роботи стали складнішими. Люблю міські пейзажі, натюрморти, квіти.

- За десять років у тебе, напевно, тисячі малюнків!

- Зовсім ні. Справа в тому, що я малюю довго. Іноді можу залишити роботу, потім повернутися до неї через півроку. Розпочаті речі закінчую обов'язково, але хочу, щоб це було зроблено досконало. Тому у мене всього кілька десятків серйозних картин. Більшість робіт прикрашають нашу квартиру, кілька подарувала брату (він старший за мене і живе з сім'єю окремо) і подружкам.

- Давай вгадаю: захоплення мультфільмами почалося з «Телепузиків»!

- Ну звичайно! Мама каже, що мене просто неможливо було відтягнути від екрану. Ну, а коли підросла, улюбленим став мультсеріал «Сімпсони». Я дивилася сезон за сезоном, адже на той час «Сімпсонів» знімали вже понад двадцять років! Знала всі серії напам'ять. Мені так подобалися американський тато Гомер, розважлива мама Мардж, їх діти - відмінниця Ліза, нехлюй Барт і малятко Мегі. Кілька років тому я зрозуміла, що мені хотілося б створити власний мультфільм. Почала вигадувати сюжет і персонажів. Але цьому завадила хвороба ...

Вероніка розповіла, як втомлювали її часті головні болі, поїздки по лікарнях, напади судоми:

- У мене темніло в очах, здавалося, що збоку щось ворушиться. Повертаю голову - нічого немає. Як подзвонила мамі перед тим, як у мене трапилася кома, взагалі не пам'ятаю ... Словом, стало не до малювання.

Про улюблене захоплення Вероніка згадала в лікарні, коли їй стало трохи легше.

- Попросила маму купити папір, а вона ... відмовилася, - каже дівчинка. - І тоді я почала малювати на оборотах виписок з лікарняних листів, навіть на якихось чеках.

- Нас повинні були скоро відпустити додому, а там цього добра - альбомів, олівців, фарб - повно. Ось я і сказала: принципово не буду купувати, потерпи трохи, - трохи ніяковіючи, виправдовується мама. - Не так багато у нас грошей, щоб даремно витрачати ... Ось і вийшло, що хлопчик Мейсон з «Mix school» («Змішаної школи») народився на медичній довідці.

 

«Коли справа підходила до кінця, зрозуміла, що ... зовсім забула про приступи»

 

Вийшло так, що Вероніку направили на чергову консультацію в «Охматдит» якраз 29 квітня - у Всесвітній день виконання дитячих бажань. Співробітники благодійного проекту «Здійсни мрію» (журналісти телеканалу «1 + 1» за підтримки благодійного фонду «Крона») прийшли до столичної клініки познайомитися з маленькими тяжкохворими пацієнтами, щоб дізнатися, чого їм найбільше хочеться, про що мріють.

- У самих маленьких, як правило, бажання прості і легко здійснимі: їм хочеться цукерок, нової іграшки, - згадує спеціальний кореспондент каналу «1 + 1» Ірина Маркевич. - На жаль, багато настільки втомилися від своєї хвороби і лікарні, що мріють тільки про виписку додому. В той день Вероніка була найстаршою серед юних пацієнтів. Пам'ятаю, тоді вона вразила мене своєю незвичайною зачіскою: шапка темного густого волосся, креативно стирчать в різні боки. Потім виявилося, що волосся просто так відросло після курсу хіміотерапії. Дівчинка розповіла нам про свою мрію створити власний мультик. Але, по-моєму, це була вже не просто мрія, а чітко сформована мета. Однак для створення мультфільму потрібні були відповідні гаджети. Після того як історію Вероніки організатори проекту «Здійсни мрію» розповіли на своїй сторінці в «Фейсбук», знайшлися спонсори, які передали для неї ноутбук і дорогий професійний планшет. Тоді ми звернулися на студію «Анімаград», що працює в Україні вже більше п'яти років. Там створювалися мультсеріали «Мавка. Лісова пісня», «Викрадена принцеса». Співробітники студії поставилися до пропозиції допомогти Вероніці дуже обережно: мовляв, навряд чи дівчинка розуміє, скільки сценаристів, художників-аніматорів, інженерів звукозапису працює над кожним фільмом. Мало хто вірив в її успіх. Тому на студії поставили умову: Вероніці допоможуть консультаціями, але малювати вона буде сама.

Отримавши подарунки від спонсорів і необхідні консультації художників-аніматорів, Вероніка взялася за роботу. Було вирішено виставити її мультфільм на фестивалі короткого метра «Де кіно», організованого холдингом «1 + 1» медіа та FILM.UA Group наміченого на кінець вересня. Юна художниця сиділа за комп'ютером вдень і вночі.

- Спочатку потрібно промальовувати кожен рух персонажа, потім за допомогою програми підправити міміку, зробити рухи більш плавними, - пояснює Ніка. - Але робота йшла дуже повільно: за день мені вдавалося зробити максимум дві-три секунди відео, і то не дуже гарного за якістю. Я впала у відчай, мені здавалося, що ніколи не зможу виконати задумане в строк.

Вероніка зізналася, що була близька до того, щоб кинути або, принаймні, відкласти складну роботу.

- Але одного разу настав день, коли я зрозуміла, в чому причина моїх невдач: малювальна програма на ноутбуці виявилася занадто простою для того, що я задумала , - каже дівчинка. - Порившись в Інтернеті, знайшла інші, більш досконалі версії. Завдяки тому, що я вчуся в школі з поглибленим вивченням англійської, зрозуміла інструкції. Наприклад, щоб керувати рухами персонажа - щоб вони були правильними, плавними, - у героя потрібно промальовувати ... кістки. До того ж на моє прохання художники «Анімаграда» дали мені кілька скайп-уроків. Тобто, прорив пішов! На початку вересня почалися заняття в школі. Але, повернувшись з уроків, я приділяла малюванню не менш шести годин. Уже коли справа підходила до кінця, раптом зрозуміла, що ... зовсім забула про приступи, про головний біль. Хвороба як ніби відступила!

Малювання мультфільму тривалістю 2 хвилини 17 секунд було закінчено за три дні до початку фестивалю. За задумом, це перший епізод довгої історії про пригоди Мейсона в новій незвичайній школі. Часу на професійну озвучку, як передбачалося спочатку, вже не залишалося. Тому Вероніка зробила все сама: вимовила різними голосами репліки за хлопчика і його маму, підібрала музику. Перед прем'єрою ніч не спала через хвилювання.

- Ця робота мала великий успіх на фестивалі, - зазначила Ірина Маркевич. - Керівництво студії має намір, якщо Вероніка захоче, в майбутньому підписати з нею контракт: професійних талановитих мультиплікаторів у нас в країні не вистачає.

 

 

Вероніка і досі потребує дорогих препаратів. Тим, хто захоче допомогти талановитій дівчинці, повідомляємо номер картки її мами Тимофєєвої Олени Анатоліївни в «ПриватБанку»: 5168 7423 5101 4091. Номер телефону мами знаходиться в редакції "Фактів".

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Опалювальний період у Смілі завершується

29 березня 2024, 11:30

2024 03 29 sezonНа черговому засіданні виконавчого комітету вони прийняли рішення про офіційне завершення опалювального періоду 2023-2024 років 31 березня.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.