Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

За минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

Під час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на...

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність...

У енергетиків області – новий керівник

У енергетиків області – новий керівник

Державний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі»...

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Завдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Відбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької...

Затримали 19-річного парубка за вбивство однолітка

Затримали 19-річного парубка за вбивство однолітка

В одному зі студентських гуртожитків Умані вбили юнака.

 

Ukraine

 

На Черкащині зберігся унікальний будинок, який спроектував відомий київський архітектор (ФОТО, ВІДЕО)

"Нашу лікарню відкрили до річниці весілля місцевих поміщиків. Будував архітектор Городецький. Якщо зібрати всі витрати на неї, то за них можна було купити стадо із 2800 корів", - каже краєзнавець 61-річний Микола Якименко із села Мошни Черкаської області. Показує дерев'яний дім, створений українським архітектором Владиславом Городецьким. Входив до комплексу місцевої лікарні. Зараз він в аварійному стані.

 

2018 06 25 будинок

Автор: Оксана Прітченко
Краєзнавець Микола Якименко водить екскурсії до будинку лікаря, який збудував архітектор Владислав Городецький у Мошнах


Із Черкас до села автобус їде битою дорогою понад 40 хв. У Мошнах живуть майже 4,5 тис. осіб. Будинок Городецького стоїть біля нинішньої лікарні. До неї веде вулиця Спасопреображенська - колишня Леніна.

"Владислав Городецький будував не лише у Києві. Багато працював у Черкасах та Умані. У нашому селі - єдина відома його дерев'яна споруда. Працював на замовлення родини Балашових, які володіли цими землями", - каже Микола Михайлович. Тримає папку з паперами. Показує історичні фото старих споруд Мошен та карту місцевості.

 

 

ХТО ТАКИЙ ГОРОДЕЦЬКИЙ

2018 06 25 будинок1Архітектор Владислав Городецький був нащадком старовинного польського шляхетного роду. Народився 4 червня 1863 року у селі Шолудьки – тепер Немирівський район на Вінниччині. Середню освіту отримав в Одеському училищі, де хвалили його малюнки. Навчався в Петербурзькій академії мистецтв. Поєднував освіту із роботою помічника архітектора учбового округу в Києві. 1890-го переїхав до нинішньої столиці на постійне проживання.

В Україні він звів понад 30 будівель. Мав власний завод "Тон" із виготовлення бетону та цементу. Одна з перших його праць - тир і павільйон у садибі Київського відділу Імператорського товариства полювання. Найвідоміші проекти в Києві - його власний дім - відомий тепер як "будинок з химерами", римо-католицький костел Святого Миколая, будинок Національного художнього музею України та Караїмська кенаса на вул. Ярославів Вал.

Роботи Городецького також є у Польщі та Ірані.

У вільний час любив полювати - на Кавказі, Алтаї, в Ірані, Кенії, Монголії, Тибеті, Сибіру та Східній Африці. Екзотичну здобич дарував товариству полювання, а живих тварин - зоопарку.

Був одружений із дочкою київського підприємця німецького походження Корнелією Марр. Для неї дизайнував вбрання та прикраси. Мали двох дітей.

Помер 3 січня 1930 року від серцевого нападу. Похований в Ірані, де жив останні роки. На камені викарбувано польською: "Нехай йому чужа земля буде легкою".

 

2018 06 25 будинок2

Дерев'яний дім для лікаря архітектор Владислав Городецький збудував наприкінці ХІХ ст. у селі Мошни, що на Черкащині. Фото: Оксана Прітченко

 

ЯК АРХІТЕКТОР ОПИНИВСЯ У МОШНАХ

 

"Городецький дружив із Миколою та Катериною Балашовими. Приїздив до них на полювання. Катерина 1884 року успадкувала маєтності при містечках Мошни і Городище від дядька. Захотіла збудувати тут лікарню і школу для шляхетних дівчат. 1890-го замовила Городецькому проект лікарні. Того ж року почали заготівлю матеріалу. Архітектор був присутній на будівництві. Відкрили лікарню 9 листопада 1894 року. Обійшлася у 14 тис. рублів. Це були величезні гроші, за п'ять рублів можна було купити корову", - пояснює Микола Якименко.

У комплекс лікарні входили поліклініка, дім для лікаря та пральня. В лікарні була операційна, чотири палати на 10 ліжок, кабінет лікаря, ванна, туалет і кухня. Працював один лікар, два фельдшери та стільки ж повивальних бабок.

З тих будівель лишився дім лікаря та частина приміщення лікарні. Пральню розібрали - бо почала розвалюватись від вологи. На її місці звели двоповерховий цегляний корпус нинішньої медзакладу.

Дім Городецького зведений у давньоруському стилі. Обов'язковий елемент - прикраси у формі стріл. Використали сосну. У спеку зі стін досі виділяється смола.
Спочатку в будинку жив лікар зі слугами. На стиках кількох кімнат стояли грубки. Пізніше дім розділили на 4 квартири. Провели водяне опалення, світло, зробили каналізацію.

 

2018 06 25 будинок3

Автор: Оксана Прітченко
Краєзнавець Микола Якименко (зліва) та сільський голова Богдан Шкарбута стоять на цегельному ґанку будинку для лікаря. Хочуть зробити в ньому краєзнавчий музей



Зараз дім вкритий шифером. У деяких місцях листки побиті і під ними видніється іржаве залізо. На стінах є геометричне різьблення, найбільше - навколо вікон. Є троє дверей. Парадні - пофарбовані коричневим. Перед ними вимурувані з цегли сходи і різьблений ганок. Інші двері з протилежного боку - "чорний" хід. Праворуч прилаштована телевізійна антена. Навколо ростуть вишні.

 

2018 06 25 будинок4

Автор: Оксана Прітченко
Дім для лікаря має ще два входи, крім парадного. Кожен веде в окрему квартиру


"Крім комплексу лікарні у Мошнах, Городецький на Черкащині побудував Олександрійську винокурню у селі Байбузи та зробив проект стайні Городищенського маєтку, - говорить Микола Якименко. - За спогадами старожилів ці приміщення зруйнувала повінь навесні 1917 року.

1880-го в Умані архітектор звів приміщення шестикласної чоловічої гімназії, у якій зараз агротехнічний коледж. А також - будівлю Вищого міського народного училища, що нині педучилище.

У Черкасах за проектами Городецького зведені чоловіча гімназія (зараз музичне училище. - Gazeta.ua) та жіноча (за радянських часів був Будинок піонерів. - Gazeta.ua), громадський банк, в якому зараз розташовані редакції місцевих газет".

 

ХТО ЖИВЕ У ЛІКАРСЬКОМУ БУДИНКУ

 

У будинку Городецького у Мошнах живуть 2 колишні медсестри. Одна на пенсії за вислугою, друга - у декретній відпустці.

Двері зачинені. На стук ніхто не виходить. За кілька хвилин від лікарні йде кремезний чоловік. Кишеню його футболки відтягує пачка цигарок.

"Я тут чотири роки, маю іншу хату в селі. Моя дружина Тома Яківна була медсестрою. Живе тут 30 років. Зараз їздить підробляти на підприємство у Черкаси. Дітей не маємо", - говорить 55-річний Сергій Оніщенко. Працює різноробом. У хату не запрошує.

Через вікно показує будинок всередині - висока стеля, дощана підлога, стіни у світлих шпалерах. У кутку вмурована маленька груба.

"Піддержуємо порядок у середині. Хоч дім треба зовні ремонтувати. Дерево старе, північний бік гниє, - продовжує. - Три роки тому чотири сім'ї займали кімнати в домі – лікарі та медсестри. Але позвільнялися і виїхали. Робити за малу зарплату не хотіли. Зараз по сусідству живе молода медсестра, сьогодні поїхала до батьків".

До будинку приїздять групи туристів. Місцеві краєзнавці проводять екскурсії. Жителі дому із туристами майже не спілкуються.

 

2018 06 25 будинок5

Автор: Фото надане Миколою Якименком

Дім лікаря колись був оточений осокорами. Коли дерева струхлявіли, їх замінили вишнями


65-річний Валентин Фещук із Черкас жив у будинку Городецького у 1980-х.
"Я приїхав молодим лікарем після інтернатури. Отримав кімнату, - згадує. - Провів там з кінця літа до Нового року. Коли холодно, грівся електричним обігрівачем. У дерев'яному домі було приємно - хороша термоізоляція, тепло, сухо. Поряд жила медсестра дитячого відділення Софія Смолова та акушерка Людмила Хорошунова з чоловіком. Працювали разом і жили дружно".

 

ЯК ЗБЕРЕГТИ ДІМ, ЯКОМУ БІЛЬШЕ СТОЛІТТЯ

 

Будинок Городецького не визнаний культурною чи історичною спадщиною. Перебуває на балансі Черкаської районної лікарні, каже сільський голова Мошен Богдан Шкарбута, 44 роки:

"Останні років 40 юридично числиться як службове житло. До того персонал там теж проживав. Люди розуміють, що мають його тимчасово, тому не роблять капітальний ремонт.

Сільська рада не має грошей на утримання будинку. Просимо, щоб обласна влада взяла його на баланс. Хотілося б облаштувати там краєзнавчий музей. Маємо одяг, кераміку, меблі. На реконструкцію потрібні 6 млн грн.

Людей, які там зараз живуть, ніде поселити. Адміністрація лікарні говорить, що вони мають право жити у службовому житлі до смерті. Хоч юридично – це не так, бо будинок не приватизований", - каже голова сільради.

 

2018 06 25 будинок8

Автор: Оксана Прітченко
Дім Городецького зведений у давньоруському стилі. Обов’язковий елемент – прикраси у формі стріл


"Цей будинок - один такий в Україні. Було б добре, якби його взяло під опіку Міністерство культури, - каже головний лікар Любов Іващук, 63 роки. - Щоправда одну із жінок немає куди переселити. Треба буде вирішити це питання. Декретниця збирається перебиратися у будинок, який купила в селі".

 

Джерело: "Газета по-українськи"

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.