Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

Домінуватиме некомфортна, хмарна з опадами погода

Домінуватиме некомфортна, хмарна з опадами погода

Похмура погода буде триматися у Смілі не весь день - ввечері небо стане чистим та ясним.

Пройшовши пекло війни і після поранення продовжує працювати у лісовій галузі

Пройшовши пекло війни і після поранення продовжує працювати у лісовій галузі

Історію Сергія Петренка, демобілізованого воїна, розповіли у Спілці воїнів-лісівників України.

Систему

Систему "Безпечне місто" у Смілі вже впроваджено

Працюють більше 80-ти камер відеоспостереження, що встановлені у людних місцях, на в’їздах - виїздах з міста та на перехрестях

Черкащанка у Парижі записала розмову з Макроном (ВІДЕО)

Черкащанка у Парижі записала розмову з Макроном (ВІДЕО)

Черкащанка Юлія Галушка у парі з Наталією Мосійчук для телемарафону записала ексклюзивне інтервʼю із президентом Франції Еммануелем Макроном.

Учні ЦППРК створюють класні речі для дизайну інтер'єру і простору

Учні ЦППРК створюють класні речі для дизайну інтер'єру і простору

У ДНЗ «Смілянський центр підготовки і перепідготовки робітничих кадрів» група талановитих здобувачів освіти за професією...

Назбирали більшу частину суми для смілян, які лишились без будинків

Назбирали більшу частину суми для смілян, які лишились без будинків

На позачергову сесію зібрався депутатський корпус Смілянської міської ради. Терміново потрібно було внести зміни у бюджет міста.

В області досі немає єдиного пристосованого приміщення для «швидкої допомоги»

В області досі немає єдиного пристосованого приміщення для «швидкої допомоги»

Торік у нашій області 43 тисячі викликів на «швидку допомогу» лишились неприйнятими, бо лінії були перевантажені.

Смілянські юні туристи захищали честь Черкащини на Кубку України

Смілянські юні туристи захищали честь Черкащини на Кубку України

8 -10 березня в місті Бориспіль Київської області відбувся Кубок України з пішохідного туризму серед юнаків у приміщенні

 

Ukraine

 

Міфи про 22 червня

2018 06 22 мифи

 

22 червня визначено як День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. Але наші історики розвінчують міфи, які нам насаджав Радянський союз. 22 червня виглядає дещо інакшим, ніж перебуває в полоні традицій, повідомляє Військове радіо.
Ми вже відзначаємо 8 травня з усім світом, ми вже знаємо, що Друга світова війна почалася 1 вересня, ми пам’ятаємо, що 2 вересня лейтенант-генерал Дерев’янко підписав капітуляцію мілітаристської Японії.
І тут в нас є дата, яка стрижнем стирчить – 22 червня.
З позиції Другої світової війни, фактично 22 червня Україна відзначає напад Третього рейху на Радянський союз. Для незалежної України ця дата не є ані датою початку війни, ані датою визначною, тому, що територія України була поділена між декількома країнами на початку Другої світової. І Третій рейх так само, разом з Радянським союзом напали на Польщу на початку Другої світової війни.
УРСР перебувала в стані Другої світової війни від 16 вересня 1939 року. Саме цього числа утворився український фронт, який вранці 17 вересня розпочне бойові дії проти Польщі. Якщо говорити про Західну Україну, то перші бомби на Львів впадуть о 12 годині дня 1 вересня 1939 року.
Варто пригадати радянсько-фінську війну, в якій взяли участь військовослужбовці з території України, з Київського, Харківського, Одеського округів. Влітку 1940 року відбулась анексія північної Буковини та південної Бессарабії. Це теж бойові дії на території сучасної України.
23 серпня 1939 року був підписаний пакт Молотова-Рібентропа про ненапад. Коли Радянський союз і Німеччина домовилися не нападати один на одного, а в таємних протоколах вони ще й поділили між собою Польщу. А 28 вересня 1939 року був підписаний ще один договір «Про дружбу і кордони», яким Німеччина та СРСР визнають особливі дружні стосунки між собою і визнають лінію кордону між собою. З цього моменту на Захід з СРСР піде збіжжя, нафта, вольфрам…
Зараз багато істориків сперечаються, чи планувалася операція «Гроза», яка не розпочалася 6 липня 1941 року. Цю операцію, вважається, СРСР планував провести спочатку в Східній Європі, з виходом на Німеччину, і далі з проривом до узбережжя Атлантичного океану. Про цю операцію і цей план свого часу багато писав Віктор Суворов, він був звинувачений, що цього не було. Потім почали з’являтися документи, наприклад «План стратегічного розгортання і прикриття військ Червоної армії», датований 15 травня 1941 року. Потім з’явився конспект промови Сталіна 5 травня 1941 року, випуску офіцерів з радянських військових академій в Москві, де чітко визначені завдання Червоної армії, яка мала стати найбільш наступальною з усіх наступальних.
Про це свідчить розташування військ в прикордонних районах, насиченість Червоної армії наступальним озброєнням. На найпримітивнішому рівні про це свідчить відсутність в радянських бойових статутах глави «Оборона». До 1943 року Червона армія воювала не маючи розділу «Оборона» в статуті.
В грудні 1941 року в Москві відбулась командно-штабна гра, де гралися усі найкращі офіцери СРСР, включно з наркомом оборони, начальником генерального штабу, з майбутніми начальниками фронтів. Там сценарій оборони навіть не розігрувався. Було розіграно дві наступальні операції, одна з яких фактично повністю повторила майбутній план Барбароса, про який на той момент СРСР ще не знав. Таким ігровим шляхом були з’ясовані можливі результати нападу Німеччини на СРСР. Вони були катастрофічні. За Німеччину у цій грі грав Георгій Жуков, а за радянські війська грав майбутній командувач Західним фронтом Павлов.
В 1941 році почалося масове переозброєння Червоної армії. До військ почали надходити новітні танки Т-34 КВ, новітні винищувачі, новітні бомбардувальники. Новітні штурмовики. Наприклад, легенда Другої світової – Іл-2, увійшов до військ, не маючи кормового стрілка. Фактично, це був літак новітнього неба.
А що таке літаки-штурмовики вранці 7 грудня 1941 року дуже добре покажуть екіпажі авіаносців над гаванню Перл-Харбор. Фактично у відкритому небі ці штурмовики нанесли удар.
Якщо почитати радянські щоденники, то всі відзначають, що це шок, від того, що вчора ми з Гітлером дружили, а сьогодні він перетворився на ворога. 22 червня стало катастрофою для радянського суспільство.
Фактично, територія України і Білорусії перетворилась на те місце, де зітнулись інтереси двох найстрашніших диктаторів 20 сторіччя. Дата 22 червня, таки має значення для України, але в інших ракурсах. Були бомбардування українських міст, але вони не були такими канонічними, як звикли зображати. Наприклад, на Київ впало від 6 до 8 бомб. Впали вони в Святошино, в районі одного з хімічних заводів.
З початком німецько-радянської війни розпочалась реальна трагедія мирного населення. Катастрофічний відступ радянських військ призвів до того, що радянська влада змушена була залишати величезні території. З першими днями війни пов’язана Західно-українська трагедія – це масове винищення політичних в’язнів і в’язнів, які не мали кримінальних вироків в тюрмах Західної України. У львівських тюрмах, луцькій тюрмі, в Тернополі, Станіславові, Заліщиків, коли в Дністер скинули два ешелони політичних в’язнів, розстріли в Умані, Києві. За перший тиждень бойових дій у тюрмах було розстріляно більше 23 тисяч цивільного населення. Всі карні злочинці були вивезені, а політичні в’язнів і ті, що не мали вироку були евакуйовані «по первой категории» - це означало розстріл.
У Львові у тюрмі на Лонського є страшний меморіал, який розповідає про цю трагедію. Є кадри 30 червня-1 липня 1941 року, коли німецькі війська увійшли до Львова і місцеве населення розбирало цю в’язницю, знаходило трупи. Наприклад, серед розстріляних був рідний брат Романа Шухевича. Серед розстріляних в Києві був священик Андрій Бандера, батько Степана Бандери.
Коли радянські війська спробували відступати зі Львова, там було народне повстання проти них. Збереглася хроніка і фотографії. Місцеве населення радо зустрічало німецьких окупантів. Всі дуже добре пам’ятали Голодомор, масові репресії і реальне ставлення до радянської влади було недобрим.
Київ був прифронтовим містом з 17 вересня 1939 року. Не говорячи про Вінницю, Львів, Кам’янець-Подільський, Проскурів. Севастополь і всі інші міста, де знаходилися радянські війська.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Домінуватиме некомфортна, хмарна з опадами погода

19 березня 2024, 06:15

Похмура погода буде триматися у Смілі не весь день - ввечері небо стане чистим та ясним.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.