Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

На сайті Смілянської міської ради опублікували потребу у донорах крові

Вночі над областю збили 6

Вночі над областю збили 6 "шахедів", одну крилату ракету, є влучання по об'єкту енергоінфраструктури

Практично всю ніч ворог тероризував нашу область з повітря. Частину атак нашим оборонцям вдалось відбити. На щастя, люди не постраждали.

Районна поліція знайшла неповнолітню Марію Кононенко

Районна поліція знайшла неповнолітню Марію Кононенко

Правоохоронці розшукали малолітню Кононенко Марію, яка зникла у Черкасах.

Йтиме дощ, подекуди з грозами

Йтиме дощ, подекуди з грозами

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

За минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

Під час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на...

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність...

 

Ukraine

 

До Дня захисту дітей уряд пообіцяв мамам «бебі-бокси» і оплату нянь

2018 06 01 няня

 

Сьогодні - День захисту дітей. Це національне свято, яке покликане привернути увагу громадськості до проблем дітей, в нашій країні відзначають з 1998 року.
Саме до цього дня, як зазначає «Україна молода», на недавньому засіданні уряду Прем’єр Володимир Гройсман виступив з ініціативами, покликаними полегшити життя молодих мам і стимулювати зростання народжуваності в країні.
Більше того — для яскравості картинки він запросив на засідання уряду школярів, які сиділи за урядовим столом поряд із міністрами і навіть ставили урядовцям свої зовсім не дитячі запитання.
А ініціативи ці стосуються передусім новонароджених. По-перше, Володимир Гройсман пообіцяв, що з 1 вересня в усіх пологових будинках породіллям на виписку даруватиметься так званий «пакунок малюка», до якого увійдуть дитячий одяг, памперси, пляшечки, засоби догляду за шкірою, ковдрочки, пелюшки, іграшки та інші необхідні для дитини речі.
Усього добра — на суму в 5 тисяч гривень. Цей досвід уряд запозичив у Фінляндії, де подібні «бебі-бокси» були запроваджені ще у 1938 році.
Іншою соціальною ініціативою є стимулювання якнайшвидшого повернення мам до роботи, запроваджуючи інститут «муніципальних нянь».
«Коли мама народжує, треба думати про те, — особливо, якщо людина працює — як iти працювати. І тут потрібно в ці перші місяці і роки підтримати маму. Коли ви наймаєте няню для догляду за своєю дитиною, ми будемо вам компенсувати десь приблизно півтори тисячі гривень щомісяця з заробітної плати, щоб кожна дитина в Україні була доглянута», — повідомив Гройсман.
Що ж, картинка з урядового шоу й справді вийшла яскравою: теплою, щирою, з гумором і безпосередністю, притаманними дитинству.
А от самі ініціативи більше скидаються на чергову якусь рекламну кампанію, яка імітує турботу про мам, але яка геть не вирішує проблем, з якими вони стикаються після народження дитини. Кажу це як мама трьох дітей віком від 13 до 3 років.
Візьмімо той же «бебі-бокс». Реально він актуальний хіба що для первістка. І то зазвичай тата-мами в очікуванні малюка багато чого закуповують наперед, і навіть із запасом — просто щоб потішитися, щоб потримати в руках ці речі, уявляючи, як вони виглядатимуть на малечі.
Для другого-третього малюка і одяг, і ковдрочки і іграшки в переважній більшості переходять «у спадок».
Єдиною безвідмовною річчю в «бебі-боксі» лишається пачка памперсів, але й вона закінчується за місяць.
До речі, в тій же Фінляндії мами можуть відмовитися від цього подарунка й отримати його вартість грошима — 140 євро. У нас такої функції, схоже, не передбачається.
Зате ці 5 тисяч, закладенi в бюджет, можна буде потім спокійно дістати, здешевівши вартість самого «бебі-боксу».
Не все так просто і з інститутом «муніципальних нянь», ініційованих урядом. По-перше, всі вони мають перебувати на обліку, на роботу влаштговуватися згідно з трудовим договором.
На місяць уряд обіцяє компенсовувати трішки менш як півтори тисячі. У той час, як середня вартість послуг няні (принаймні у Києві) — 40-50 грн. за годину або 8-10 тисяч за місяць.
Тобто, для того, щоб мама могла повернутися на роботу на 8-годинний робочий день (а з урахуванням дороги — і всі 10 годин), вона має виплачувати няні до 500 грн. за день.
І півтори тисячі урядових, як то кажуть, погоди не роблять. Тим більше, що виплати тут пропорційно розподіляються по трьох бюджетах (25% — державний бюджет, 15% — обласний та 60% — місцевий), а місцеві бюджети, як відомо, тріщать по швах.

До того ж, видатки на няню відшкодовуватимуть раз на рік наприкінці року — залежно від того, скільки місяців працювала няня. Простою мовою, мамі, щоб вийти на роботу, потрібно рік платити няні по 8-10 тисяч щомісяця, і в кінці року отримати від держави «подарунок під ялинку».
Враховуючи середній рівень наших зарплат, не важко передбачити, що багатьом мамам і надалі буде дешевше сидіти вдома з дитиною, перебиваючись дистанційними підробітками, ніж наймати няню.
А от реально підвищити рівень народжуваності може лише зростання усіх соціальних показників. Бо для того, щоб українців було більше, потрібно не лише допомогти мамі в перші місяці життя дитини, а й дати впевненість, що цю дитину можна буде гармонійно довести принаймні до 18 років: навчити, оздоровити, розвинути навички і таланти.
А тут, коли порахуєш, скільки коштує їжа, одяг, гуртки, путівки в табори (і це, слава Богу, коли дитина здорова) — руки опускаються.
І багатодітність стає не стільки потребою душі, скільки волею випадку чи результатом впливу певних релігійних громад, які ратують за багатодітність.
Але до Дня захисту дітей уряд відзвітував. Звичайно, і на тому дякуємо — додаткова копійка ніколи не буває зайвою, особливо в родинах, де є діти. Але не треба плутати рекламні акції зi справжньою турботою про народжуваність. На ці процеси впливають зовсім інші чинники.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

29 березня 2024, 10:33

2024 03 29 donorНа сайті Смілянської міської ради опублікували потребу у донорах крові


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.