Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

На сесії міської ради виділили по 2 мільйони постраждалим у Гречківці

На сесії міської ради виділили по 2 мільйони постраждалим у Гречківці

На порядок денний 78-ої сесії Смілянської міської ради було винесене 131 питання.Перше рішення, яке отримало підтримку депутатів, стосувалося...

Система безоплатної правничої допомоги шукає волонтерів та параюристів

Система безоплатної правничої допомоги шукає волонтерів та параюристів

Якщо ви прагнете допомагати вразливим категоріям населення і маєте трохи вільного часу, запрошують приєднатися до проєкту «Волонтер БПД»

Опалювальний період у Смілі завершується

Опалювальний період у Смілі завершується

На черговому засіданні виконавчого комітету вони прийняли рішення про офіційне завершення опалювального періоду 2023-2024 років 31 березня.

Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

На сайті Смілянської міської ради опублікували потребу у донорах крові

Вночі над областю збили 6

Вночі над областю збили 6 "шахедів", одну крилату ракету, є влучання по об'єкту енергоінфраструктури

Практично всю ніч ворог тероризував нашу область з повітря. Частину атак нашим оборонцям вдалось відбити. На щастя, люди не постраждали.

Районна поліція знайшла неповнолітню Марію Кононенко

Районна поліція знайшла неповнолітню Марію Кононенко

Правоохоронці розшукали малолітню Кононенко Марію, яка зникла у Черкасах.

Йтиме дощ, подекуди з грозами

Йтиме дощ, подекуди з грозами

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

За минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.

 

Ukraine

 

Смілива і працьовита Сміла

Назва Сміла відома з першої половини XVII століття. Із назвою пов'язана легенда, яку записав граф Олексій Бобринський: «Якась-то дівчина провела воїнів через важкодоступне болото в тил до ворога. Вони перемогли тьму-тьмущу ворогів у кривавій битві, але дівчину не вберегли. Поховали воїни героїню над Тясмином і назвали її Смілою, а містечко Тясмин на її честь назвали Смілою».

2017 04 16 смила1

З книги Лаврентія Похилевича «Розповіді про населені місця Київської губернії» вичитуємо, що «Містечко Сміла лежить на поштовій дорозі з Києва до Черкас, розташоване на пласкому підвищенні, оточене річкою Тясмином, Ірдинським болотом і річкою Сріблянкою. Сміла вважалася містечком ще за короля Казимира, але невідомо, коли вона заснована. До залишків глибокої старовини варто зарахувати вцілілі укріплення так званого палацу. Це чотирикутне земляне укріплення з шанцями, лежить на підвищенні, над ставком. Там тепер римо-католицький цвинтар, з латинською каплицею. Про стародавність містечка свідчать також назви урочищ та поєднані з ними народними переказами про якихось княжих дітей. Юрій побудував собі дім на горі, яка досі називається Юровою. Мотрона побудувала Мотронинський монастир. А Домна насипала Смілянську греблю. Після остаточного приєднання краю до Польщі, при роздаванні земель польським вельможам, Сміла з 1772 року дісталася князям Любомирським. Вони, бажаючи забезпечити безпечне для себе перебування в Смілі під час приїздів з Польщі, побудували в містечку дерев’яний палац. Крім того все містечко оточили валом і частоколом. Але всі ці укріплення у 1768 році не захистили пануючих шляхтичів та євреїв від повстанців. Загін із 300 чоловік, під проводом самого Залізняка, заволоділи містечком і перебили шляхту і жидів. У 1773 році, після приборкання повстання, король Станіслав-Август дав Смілі привілею на магдебурзьке право та відповідний міський устрій. Невдовзі князь Ксаверій Любомирський передав Смілянщину князю Потьомкіну-Таврійському. У 1793 році Смілянщину успадкував граф Олександр Миколайович Самойлов».

2017 04 16 смила2 2017 04 16 смила3

Про подальший розвиток міста розповідає знаменита енциклопедія Брокгауза і Ефрона: «В подальшому Сміла перейшла у власність графів Бобринських. 15195 жителів (не враховуючи заводських робітників). 3 православні церкви, 1 католицька, 1 протестантська, каплиця, народне училище, синагога, 3 церковно-приходські школи, поштово-телеграфна контора, 4 лікарні, 2 аптеки, багато крамниць, кілька водяних млинів. Упродовж року проводяться 2 великі ярмарки, оборудки яких сягають понад 85 тис руб. Базари проходять щотижня. По своєму торговельно-промисловому значенні Сміла перевершує інші міста. Крім ремісничих і кустарних майстерень, тут 18 великих заводських підприємств, що задіюють (у 1898 році) 1130 робітників з виробництвом на 1136840 руб. Бурякоцукровий завод мав 575 робітників, рафінадний – 375. На паровому млині працювали 24 особи, на пивоварному заводі – 9, на шкіряному – 12. Є лісопильний завод, 2 заклади з виробництва штучних мінеральних вод, каретна і екіпажна майстерні, миловарний завод, свічний, чавуноливарний, механічний, 4 дубильних та інші. У Смілі до Фастівської залізниці приєднані Уманські гілки Південно-західних доріг. (залізниця Фастів-Знам’янка пролягла через місто у 1876 році, було відкрито станцію Бобринську).

2017 04 16 смила4 2017 04 16 смила5

Головне завдання зразково поставленого сільського господарства Смілянської економії – вирощування буряків. Застосовується сівооборот – пар, озима пшениця, пар, буряки, ярове, пар, буряки, овес з еспарцетом, два роки еспарцет, озима пшениця, буряки і овес. Під буряки застосовуються штучні добрива: суперфосфат, кістяне борошно і чилійська селітра (крім того 2/3 парів підживлюються дефекаційною гряззю), що, разом з хорошим обробітком ґрунту, забезпечує урожай буряків до 120-150 берковців з десятини. Із 1850-х років організоване висадження хвойних дерев, а з 1880-х – і дуба, що має успіх. Заготівля лісових матеріалів господарська. Спеціальна їх обробка полягає у виготовленні ободів, спиць та обручів».
У Смілі та її околиці були виявлені залишки давніх поселень та численних курганів. Два значних древніх городища та 44 кургани вперше були досліджені у 1879-1883 роках. Ці знахідки належать до кам'яної та бронзової доби.

Володимир Чос

Джерело:"Нова Доба"

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
На сесії міської ради виділили по 2 мільйони постраждалим у Гречківці

29 березня 2024, 13:25

2024 03 29 sesНа порядок денний 78-ої сесії Смілянської міської ради було винесене 131 питання.
Перше рішення, яке отримало підтримку депутатів, стосувалося дострокового припинення повноважень депутата міської ради Ярослава Березаня за його особистою заявою.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.