Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

У Холодному Яру на 60 гектарах зацвів підсніжник складчастий

2019 03 15 pidsnigniku1

 

Наразі на 60 гектарах холодноярського лісу Кам’янського лісгоспу зійшов рідкісний підсніжник складчастий. Побачити у Холодному Яру ці перші весняні червонокнижні квіти їдуть туристи з усієї України.
«У нас є 5 великих локацій підсніжника складчастого. Колись вони були окремими, але нині зрослися в одне ціле», – розповідає «Сміла.ua» Богдан Легоняк, завідуючий філіалом «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин».
За його словами, окрім цих гектарів біло-зеленого дива природи у Холодному Яру є чимало інших площ, де також росте підсніжник складчастий. Є навіть такі, про які ніхто й не знає, бо обійти всю територію Холодного Яру неможливо.
27 років тому Богдан Васильович вперше побачив, як люди масово почали виривати підсніжники. Тоді й виникла ідея охороняти ці квіти. Спочатку патрулювали ліс з друзями, потім до цього долучилися громадські організації та студенти. Завдяки цьому ділянки з підсніжником складчастим і розрослися. Тож тепер тут весною завжди людно. Є на що подивитися.

 

2019 03 15 pidsnigniku


«Туристи мають змогу сфотографуватися біля квітів, походити між ними, понюхати», – наголошує Богдан Васильович. Та, уточнює він, подорожуючим за красою холодноярського лісу охоронці не дозволяють бродити на основних площах, де росте підсніжник складчастий, можна походити лише скраю їх. Але зробити там зачаровуючі світлини також є гарна можливість.
«На жаль, не всі вміють себе поводити на локаціях підсніжника. Отож, аби туристи не рвали та не витоптували квіти, нам довелося перекрити основні площі стрічкою», – веде далі Богдан Легоняк.
Він каже, що вдалося трохи відучити людей від цих поганих звичок. Адже площі з підсніжником у Холодному Яру кожної весни завжди охороняються. І тут, окрім працівників лісу та поліції, дуже допомагають студенти-біологи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Вони чергують у період цвітіння підсніжника складчастого майже місяць, поки квітне ця краса.
Тим же, хто ризикне нарвати квітів, за маленький букетик доведеться заплатити штраф до 6,5 тисяч гривень та ще 62 гривні за кожну квітку. До речі, шістьох любителів червонокнижних підсніжників днями уже затримали.

 

2019 03 15 pidsnigniku2


«Туристів приїжджає багато. У Києві є туристичні фірми, які привозять організовані групи і замовляють екскурсії», – наголошує Богдан Васильович.
І додає, якщо українці бажають навідатися на Чигиринщину самотужки, то можна просто подзвонити на телефони Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» і замовити собі екскурсію та обід на природі.
«Дивлюсь по погоді і думаю, що ще цілий місяць підсніжники квітнутимуть у Холодному Яру», – підсумовує Богдан Легоняк.

 

2019 03 15 pidsnigniku3

 

На знімках: весняна краса Холодного Яру зачаровує.

Фото Наталі Сегеди.

 

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

28 березня 2024, 10:29

2024 03 28 dguriВідбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Повідомляють в Черкаському обласному центрі туризму, краєзнавства та екскурсій.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.