Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

"У квартирі калюжі води, цвіль і шпалери відвалилися" - як Сміла жила місяць без опалення

Місяць без опалення жили 80 тис. людей із Сміли. Вісім років теплом городян забезпечувало приватне підприємство "Енергоінвест". Воно заборгувало "Нафтогазу" майже 85 млн грн. Торік місто розірвало договір із фірмою. Але борг залишився. 

Після численних протестів смілян комунальники запустили котельні. Останню найбільшу увімкнули 18 листопада. 

 

2018 12 01 опалення


"Дуже намокли батареї, на підлозі цілі калюжі були. Спершу злякалася, а тоді здогадалася, що холодну воду закачали, - говорить 70-річна Марія Цибко. Живе у 1-кімнатній квартирі на 3 поверсі. Її будинок стоїть за 5 хв маршруткою від центру Сміли. - Наступного ранку зайшла в кухню і відчула, що якесь повітря тепле - батареї уже гріли. Відразу зателефонувала до подружок. Постійно до труб доторкаюся, подобається відчувати як нагріваються".

Марія Цибко запрошує пройти до кімнати. Жінка на милицях, бо має проблему з ногою. У вітальні голосно працює телевізор, під стіною стоїть невеликий обігрівач-"дуйчик". Жінка сідає на диван і простягає до нього ноги.

 

2018 12 01 опалення1


"Обігрівач працює майже цілий день. Тягне багато електрики, але завдяки залишку по субсидії з минулого року ще можу грітися. Ще вмикала газ на плиті. Досі удень ходжу тепло одягнена, але спати в одязі не можу. Беру в ліжко пляшки з гарячою водою і накриваюся теплою ковдрою, а зверху ще й шерстяним покривалом".

У кухні та ванній кімнаті батареї вже теплі, а у вітальні досі холодна. Марія Миколаївна періодично перевіряє рукою.

 

2018 12 01 опалення2



"Проблеми з теплом у нас часто, але такого ще не було. Того року з опаленням на кілька днів затрималися. Увімкнули 1 листопада, то ми не встигли замерзнути. Цьогоріч думала, що взагалі без тепла сидітимемо. У мене дві доньки є. Хотіли до себе забрати, бо мають своє опалення. Я вирішила, що як дуже замерзну, то поїду".

Біля під'їзду сусіднього будинку зустріли 89-річну Галину Коваленко.

 

"Без тепла сидимо цілий місяць, температура у квартирі була менше 10 градусів, - розповідає Галина Іванівна. - Обігрівача немає, то я гарно одягаюся: штани, шерстяний светр, а зверху теплий халат, а то ще й ковдрою закутуюся. Постіль грію пляшками з гарячою водою. У кухні тепліше, бо їжу готую, чай постійно грію, а от у кімнаті сиро та холодно".

 

2018 12 01 опалення3


Галина Іванівна живе в 1-кімнатній квартирі на першому поверсі.

"Ходімо покажу, що мені наробило в хаті - страхіття. Через велику вологу з'явилася цвіль, під вікном за трубою почорніла стіна, на підлозі постійно збирається вода, - показує на стіни кімнати. Там шпалери почорніли та почали відклеюватися. - Після того як Порошенко сказав, щоб увімкнули опалення постійно перевіряла труби. Пройшло кілька днів, а вони досі холодні. А вночі прокинулася, бо якось легше дихати стало, повітря потеплішало".

 

2018 12 01 опалення4


У квартирі Галина Іванівна живе сама. Переїхала 10 років тому.

"Раніше жила у приватному будинку, - показує на стіл, біля вази з фіолетовими пластиковими квітами в рамці стоїть чорно-біле фото жінки. - Тоді була молодою, гарною, жвавою. У мене город великий був, домашні тварини. Згодом продала та переїхала у квартиру, бо стало важко господарство доглядати. Хоч у Смілі постійно якісь проблеми переїжджати не хочу, бо вся рідня тут. Син має квартирку у сусідньому будинку, а внучка з чоловіком і двома дітьми живе поверхом вище. Поки холодно переїхали до свекрухи, але скоро мають повернутися".

 

2018 12 01 опалення5

 

Сміляни бояться, що за опалення доведеться платити за подвійним тарифом. Бо місцева влада досі не підписала договір  з "Нафтогазом".

 

Джерело: Gazeta.ua

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Йтиме дощ, подекуди з грозами

29 березня 2024, 07:25

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.