Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

Злодія, який вкрав у кав’ярні ноутбук і якого ловили «всім миром», відпущено на волю

2018 11 12 ноут

 

Чоловіка, який зізнався, що вкрав у одній із черкаських кав’ярень ноутбук, поліція на час слідства відпустила, посилаючись на вимоги законодавства, повідомляє «Прочерк».
Про обставини затримання і звільнення підозрюваного розповіли речники патрульної поліції Черкас Зоя Вовк і ГУНП України в області Дмитро Грищенко.
6 листопада невідома особа викрала ноутбук, про що «Сміла.ua» повідомляла.
Обставини крадіжки зафіксувала камера спостереження кав’ярні. Добу відеоролик ширився соціальними мережами, небайдужі громадяни та друзі потерпілих зверталися до поліції із проханням розповсюдити матеріал про розшук особи для впізнання її містянами.
Як зазначила Зоя Вовк, наступного дня особу, на яку орієнтували все місто, помітили в боулінг-клубі на Припортовій. Небайдужі громадяни одразу повідомили про це на спецлінію 102.
Черкащани розповіли, що молодик, який імовірно напередодні скоїв крадіжку, направляється в бік вулиці Героїв Дніпра, а вони його переслідують. Та поки патруль їхав на виклик, можливий підозрюваний намагався зникнути, взявши таксі. Але йому це не вдалося, бо переслідували його колишній працівник міліції та юрист-байкер. Небайдужі громадяни почали затримувати зловмисника прямо в таксі. У цей час на місце прибув патрульний екіпаж, який одягнув на парубка кайданки і доправив до міського відділу поліції.
Патрульні встановили, що молодик родом із Луганська. Він розповів, що до Черкас приїхав із Одеси відпочити у товариша, та коли закінчилися кошти, вирішив «заробити» крадіжкою.
Попрацювавши із затриманим, поліція була змушена його відпустити, оскільки, як зазначив Дмитро Грищенко, так вимагає закон.
«Поліція має діяти у суровій відповідності до закону. Під час кримінального провадження ніхто не може триматися під вартою, бути затриманим або обмеженим у здійсненні права на вільне пересування в інший спосіб, – нагадав речник поліції в коментарі «Прочерку». – Відповідно до КПК України, до раніше не судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, тримання під вартою може застосовуватися, якщо за цей злочин законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад п’ять років. У нашому ж випадку йдеться про крадіжку (стаття 185 ч.1 ККУ), за яку санкція – до трьох років позбавлення волі. Тобто, тримати під вартою особу, яку підозрюють у викраденні ноутбука, не дозволив закон».
Більше того, цю особу не можна було навіть затримати на 72 години. Відповідно до статті 208 КПК України, затримати людину можна лише на місці злочину (або замаху на його вчинення), або безпосередньо після вчинення злочину. Третій варіант – якщо є обґрунтовані підстави вважати, що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності особи, підозрюваної у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину, віднесеного законом до підслідності Національного антикорупційного бюро України.
Інакше кажучи, з інформації, яку ми отримали від поліцейських, можна зробити висновок, що згадана особа, аж поки її не засудять, може й далі вчиняти дрібні крадіжки (телефони, ноутбуки, велосипеди тощо), і її щоразу відпускатимуть на волю – так вирішив законодавець.
І лише якщо підозрюваний у скоєнні злочину почне переховуватися від слідства, і його буде оголошено в розшук, тоді після затримання, за рішенням суду, його можна буде тримати під вартою до винесення вироку.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.