Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

У Тетяни Клочко в хаті живе більше 100 собачок та котиків

Тетяну Яківну Клочко знає вся Сміла. І зимою, і влітку за будь-якої погоди вона стоїть поблизу колгоспного ринку, роздає кошенят і цуценят, просить грошей, щоб прогодувати своїх вухо-лапо-хвостих підопічних. Вона завжди порадить, як вилікувати пухнастика, чим годувати, як доглядати, допоможе кожному підібрати собі до вподоби чотирилапого друга.

 

2017 12 24 котики   2017 12 24 котики1

 

Вона добре розуміє характер і мову тварин.
Зараз у мене в хаті живе більше ста собачок та котиків, - розповідає Тетяна Клочко кореспондентові Сміла.UA. - Тих, що постійно живуть – десь 40 -45. Я їх не рахую, тільки по їжі бачу, скільки кому треба. І приблизно 50 котиків і собачок, яких підкидають або приносять люди, щоб я роздала. Щодня мені треба заробити мінімум 150 грн їм на харчування. Літом буває легше, людей більше ходить, копієчку якусь мені кинуть. Взимку мені дуже важко. Тварин доводиться забирати в хату, бо у холодному сараї вони мерзнуть. А підключити туди опалення – дуже дорого, ви ж знаєте які страшні зараз платіжки приходять, - зітхає Тетяна Яківна.
І собачки, і котики у мене дружно живуть, не сваряться. Вони ж не голодні, у теплі, в добрі. Відчувають, що їх люблять, тому й самі між собою живуть у злагоді.
У мене в хаті диван розкладений, так я не можу нормально спати, протягнути ноги, бо там кругом калачиками скрутились коти і собаки. А раз сниться, що на грудях бетонна плита лежить. Прокидаюсь – а то на мене вилізли десять собачок і сплять собі. Вони всі такі хороші. Але через них у мене вдома постійно багато роботи, постійне прибирання… Та я не скаржусь, тому що вважаю, що саме тварини тримають мене на цьому світі.


Я їх рятую, а вони – мене
Кілька років тому я отримала черепно-мозкову травму, була паралізована, не діяли руки й ноги. Тоді у мене жили дві киці Бєлка і Фєня. Вдень син піде у школу, мама - на роботу, а я лежала одна, інвалід. До мене приходили ці дві кішки і вилизували руки й ноги. Спочатку мені було боляче, неприємно, я проганяла їх. А потім помітила, що мені стає краще. Через півтора місяці такого лікування я почала підніматись, тримати чашку, потім встала, почала ходити, сама йшла на процедури у лікарню Семашко. Першим поштовхом для повернення до життя стали мої киці.
Пізніше сталося велике горе. Помер мій син. В цей час мені не хотілося жити, я лежала і не могла нічого робити. Але тварини підняли мене. Горе - не горе, хочеш - не хочеш, а мусиш до них піднятись, нагодувати, прибрати… і так постійно рухаєшся, відволікаєшся від свого горя, забуваєш про свої травми.
Я давно хворію. І багато хто з таким діагнозом, як у мене вже померли. Лікарі мені кажуть, що завдяки своїй місії я досі живу. Я постійно з ними – з моїми підопічними котиками і собачками. Я їх рятую, а вони – мене. Тільки вони тримають мене на цьому світі.


Смілянська влада не дбає ні про людей, ні про тварин


Щомісяця у мене йде близько 4 тис. лише на їжу. А ще потрібні гроші на лікування, на операції для тварин, на миючі засоби, на комуналку… У мене постійні борги за ліки для тварин. Спасибі ветлікарям, які йдуть мені назустріч і дають медпрепарати в борг.


Колись давно я зверталась за допомогою до владних структур. Але мене ніхто не розуміє. У них відповідь одна: а нащо вам ті собаки потрібні? Візьміть і повідпускайте їх. І ще приходять то екологи, то ще якісь держслужбовці і перевіряють, чи є у мене є дозвіл, щоб тут стояти… Чи плачу я податки з того, що продаю? А що я вторговую? Мені ж усіх тварин погодувати треба… Купити дозу для щеплення, від сказу… Одна доза майже 200 грн коштує, а їх по дві треба для кожної тварини. А щоліта через мене 150 собак проходить. Тож допомога мені дуже потрібна.


Хто ж попіклується про братів наших менших?
Зараз такий час, що і людям жити важко. Що вже казати про тварин! Але ж хто про них потурбується? Особливо взимку, коли холодно і голодно… Щоб якось допомогти своїм підопічним, взяла участь у проекті СТБ, у передачі, де здійснюють мрії. Телевізійники обіцяли допомогти втілити мою мрію – побудувати хороші вольєри для собак. Я хочу зробити хороше житло для тварин, вивести їх із хати...
Образливо, коли люди не розуміють мене. Ображають, обзивають… Боляче бачити, як дорослі й діти знущаються з тварин, не люблять братів наших менших. Я б хотіла, щоб у Смілі нарешті створили хороший сучасний притулок для собак і котів, щоб всі жили у достатку, мирі й злагоді – і люди, і тварини.

scroll back to top

Коментарі  

котя
+2 #2 котя 25.12.2017, 16:19
Ця дама бере ЗА ГРОШІ на перетримку тварин, а потім, якщо не продасть, викидує їх
Цитата
Ветеринар
+6 #1 Ветеринар 25.12.2017, 03:21
Не мог не написать комментарий после прочитанного бреда. Вакцинацию от бешенства в вет.больнице проводят бесплатно. Мало того, вет.врачи ещё сами ходят по дворам и вакцинируют животных. И если не ошибаюсь, то первая прививка делается два раза с интервалом 2 недели с последующей ревакцинацией раз в год. Так что не надо давить на жалость. Этих животных нужно стерилизовать (клиника в с.Яблуновка делает это бесплатно (городская программа борьбы с бездомными животными))и пусть живут дальше. Но ей это не нужно, ведь пропадет источник дохода.
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Йтиме дощ, подекуди з грозами

29 березня 2024, 07:25

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.