Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

За невчасну сплату комунальних платежів платитимемо пеню

Верховна Рада ухвалила Закон України 1581-д "Про житлово-комунальні послуги", згідно з яким для населення вводиться пеня за невчасну сплату за комунальні послуги. Про це йшлося на прес-конференції "В Україні вводиться пеня за прострочення сплати послуг ЖКГ", пише "Zabeba.Li".
Ухваленим законом проведене перенесення відповідальності з балансоутримувача житлового фонду міськради на мешканців. Або ця відповідальність тепер буде лягати на ОСББ, або на керуючу компанію (обрану загальними зборами мешканців багатоквартирного будинку або ж призначену їм управлінням житлового господарства компанію).
У нинішній редакції закону з управління житлового господарства міськради функції контролю за якістю наданих комунальними підприємствами послуг зняті і передані ОСББ або керуючої компанії (далі - управитель).
Одночасно в закон про місцеве самоврядування доданий пункт про те, що міська рада зобов'язана протягом ще близько 10 років фінансувати капітальні ремонти багатоквартирних будинків у межах відповідних місцевих комунальних програм. Також вводяться штрафи за затягування проведення аварійно-відновлювальних робіт на будинку на кожну конкретну службу і за кожен конкретний випадок. І виплати грошової компенсації мешканцям у вигляді перерахунку за кожен випадок неналежного виконання робіт або неякісного надання послуг.
Новою редакцією закону про послуги ЖКГ населенню передбачена норма укладення договорів між споживачами послуг (мешканцями) та їхніми постачальниками.
"Зрозуміло, що персонально мешканці кожної квартири укладати такі договори з комунальними підприємствами не будуть. Це завдання ляже на плечі керівництва ОСББ або управителя. І якщо з ОСББ все зрозуміло, то за цю роботу, а також за виконання аварійних робіт на будинку управителю доведеться мешканцям платити абонплату. Ще такий нюанс: якщо раніше усі послуги управителя - прибирання дворів і під'їздів будинків, озеленення та інші послуги, а також зарплата співробітників керуючої компанії входили в загальну квартплату, то тепер абонплата буде платитися сама по собі, а решта послуг управителя - самі по собі. Причому тарифи на послуги з прибирання території і т.д., що виконуються управителем, буде встановлювати Кабмін України. З коригуванням, як мінімум, раз на рік. А стежити за тим, мете двірник ваш двір чи ні, доведеться вже самим мешканцям. І домагатися в управителя перерахунку послуг двірника за кожен день, коли двір не підмітають, наприклад", - розповів економічний експерт Михайло Крапивко.
За словами юриста Антона Деньгуба, говорити про остаточну редакцію цього закону зарано, оскільки його ще чекає доопрацювання та узгодження.
"Це - чергова і, можливо, остання спроба донести до нашого народу думку про те, що турбота про будинок, в якому ви живете, - ваша особиста турбота. Інша справа, що вводити все це треба було поступово, почавши ще років 12 тому, а не методом - "нате вам з завтра!»". Тоді б народ звик до цього і не хапався б в жаху за голову. Але маємо те, що маємо ", - сказав Антон Деньгуб.
Також треба розуміти, що з введенням закону в дію зміниться і поняття "аварійні роботи". Тобто, якщо аварійна ситуація виникла з вини, припустимо, прориву труби опалення на підході до будинку, оплачувати її буде теплопостачальна організація. Якщо раптом потік дах, за яким повинен дивитися управитель, то це за його рахунок. А за забиту ганчіркою каналізацію - мешканці персонально.
До речі, окремі положення закону будуть вступати в силу в різний час. Частина з них - через три місяці після його вступу в силу (орієнтовно - з квітня 2018 року) частина - з 1 липня 2018 року. А ось пеня в розмірі 0,01% від суми до оплати за кожен прострочений день платежу, так само як і штрафи за затягування проведення аварійно-відновлювальних робіт та компенсації за неналежне виконання робіт або неякісні послуги - з 1 січня 2019 року.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.