Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Суспільство

У Носачеві намагались зібрати чужий урожай

2017 09 11 сон

 

У Смілянському районі знов розгорілася битва за урожай. Поле соняшнику на околиці села Носачів ледь не стало полем брані між місцевим фермером і агропідприємством. Останнє висунуло претензії на урожай, який не садило.

Про це пише AGRONEWS з посиланням на Подробности.

“По лінії 102 були повідомлення з одної і з іншої сторони, що одна сторона заважає іншій стороні працювати”, – повідомив Сергій Власенко, начальник Смілянського відділу Поліції ГУНП в Черкаській області.

Причина конфлікту – це поле соняшнику – більш ніж в 100 гектарів. Врожаю – майже на 3 мільйони гривень, розповідає фермер із сусіднього села Носачів. Анатолій Тихенко показує накладні, згідно з якими, саме він засівав цю ділянку. А збирати урожай – приїхала стороння фірма. Тихенко взяв землю в оренду в 2008 році. Її термін закінчився в кінці 13-го. З тих пір, розповідає фермер, обласний Держгеокадастр затягував з продовженням договору.

“По закону – мали прийти з Держгеокадастру на сьогоднійшній день і вилучити цю земельну ділянку у мене з користування. Її ніхто у мене не вилучив, і я продовжую цю земельну ділянку засівати, і справно платити з неї податки”, – стверджує фермер Анатолій Тихенко.

Як виявилося, Держгеокадастр двічі за три роки поміняв на цьому полі орендаря. Цього року суборендар ділянки вирішив заявити про свої права. Влітку агрофірма вже намагалася зібрати на полі ячмінь, посіяний Анатолієм Тихенко. Тоді фермер в суді відстояв права на свій урожай. На яких підставах підприємство зараз робить замах на чужий урожай, його представник пояснити не зміг.

Сільський голова Носачіва підтвердив: фермер Тихенко справно платить податки в сільську казну за користування ділянкою. А ось нові орендарі – тільки час від часу роблять проплати.

“Оцей пакет документів – це я сьогодні вже готуюсь до майбутніх судових справ стосовно комусь повернення грошей, бо сьогодні за цю земельну ділянку мені сплачують дві організації”.

Заручившись підтримкою односельчан, фермер Тихенко заблокував на полі техніку працівників агропідприємства. Ті – теж викликали підмогу. Ледь не дійшло до бійки. Голова антирейдерської спілки підприємців запевняє: це банальна рейдерська схема.

“У ній беруть участь чиновники Держгеокадастру. Поки зріє врожай, вони оформляють кілька разів договір оренди, в результаті чого, під осінь, під кінець збору врожаю, з’являються такі вигодонабувачі цієї рейдерської схеми”, – розповідає Андрій Семидідько, виконавчий директор Антирейдерської спілки підприємців України.

Таких ситуацій по Україні десятки, якщо не сотні – кажуть у всеукраїнському союзі фермерів.

“Такі випадки трапляються і в Дніпропетровській, і в Полтавській області. Відбуваються напади на фермерів, катування, збройні напади. Ми сьогодні звертаємось і до Генерального прокурора, і до міністра внутрішніх справ, щоб взяли це на особистий контроль”, – говорить Іван Слободяник, член ради Асоціації фермерів і приватних землевласників України.

А ось прояснити ситуацію в обласному Держгеокадастрі виявилося нікому – начальниця у відрядженні, заступники – у відпустках. Але не на камеру повідомили, у справі про продовження договору фермеру Тихенко зараз йде судовий розгляд – тому чекають рішення Феміди.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.