Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Політика

Сьогодні – Трійця

2019 06 16 triuca

 

День Святої Трійці – це одне з головних християнських свят в Україні, яке прославляє триєдність Всевишнього Бога. Православні відзначають його на 50 день після Великодня, а західні християни – на 57 день.
В цей день, який ще називають Зеленою неділею, православні несуть зелені гілки, а також букети лугових квітів у храми для прикраси. Також церкви прикрашають гілками берези, бузку, клену. Це все символізує оновлення душі.
Вранці в церквах проводиться Божественна літургія, а після неї – особлива служба з читанням коліноприклонних молитов. Священик читає молитви, стоячи на колінах у Царських брамах, лицем до віруючих, а прихожани при цьому також встають на коліна.
За традицією, Трійцю святкують три дні. У будинках напередодні свята наводять порядок і прикрашають житло свіжими гілками клена, берези, верби, липи, квітами і травами. Це все символізує процвітання і новий життєвий цикл.
У деяких регіонах на Трійцю фарбують яйця, але в більшості – печуть пироги, готують рибні і м'ясні закуски. Зелена неділя вважається днем активності всякої нечисті і зелень, якою прикрашають будинки – це обереги від нечистих сил.
У неділю, після святкової служби, прийнято ходить в гості, а також влаштовувати масові гуляння і ярмарки.
Дівчата в давнину йшли до річки, плели вінки і пускали їх на воду, щоб дізнатися, звідки будуть суджені. До цього дня також пекли палянички і роздавали їх незаміжнім дівчатам. Вони зберігали ці шматочки до весілля і замішували їх шматочки в тісто для весільного короваю. Вважалося, що вони принесуть в нову сім'ю благополуччя і любов.
Другий день свята називається Клечальний понеділок. Зранку в церквах проходять служби, а після неї священики йдуть на поля і читають молитви про благословення на майбутній урожай.
Третій день називається Богодухів день. Дівчата вибирали Тополю – найкрасивішу незаміжню дівчину, прикрашали її вінками, стрічками і водили по дворах. Зустріти Тополю вважалося великою удачею.
У ці дні категорично забороняється працювати, лаятися і думати про погане. А також у давнину говорили, що якщо хлопець посватався до дівчини на Трійцю, то їхній шлюб буде довгим і щасливим.

scroll back to top

Коментарі  

Марія
+2 #2 Марія 16.06.2019, 11:38
Сьогодні також день Батька! Зі святом, наші рідні чоловіки!
Цитата
Петро
0 #1 Петро 16.06.2019, 11:36
Зі святом!
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

28 березня 2024, 11:31

2024 03 28 rayonЗавдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.