Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Сьогодні – Зелена неділя

2018 05 27 Трійця

 

Сьогодні, 27 травня, християни відзначають День Святої Трійці. День Святої Трійці або П'ятидесятницю відзначають на 50-й день після Великодня.
Це одне з найважливіших православних свят. Кажуть, що воно поклало початок розповсюдженню християнства світом.
Трійця, або Зелена неділя – дуже красиве свято, адже оселі та храми прикрашають гіллям, травами, квітами, що символізує життя.
Традиційно на Трійцю збирали трави, адже вірили, що вони мають цілющу силу. Принесена додому після освячення зелень захищає оселі від пожежі, недугів та злиднів. А от косити траву – заборонено. Втім, як і займатися хатніми справами.
Окрім того, вірять, що кожна рослина на зелені свята має своє сакральне значення, яке бере свій початок з дохристиянських часів. Збирають полин, любисток, аїр, пижмо, чебрець, м'яту і мелісу. Стебла аїру, наприклад, слід розкидати по підлозі в усіх кімнатах. Аїр приносить удачу і захищає від нещасть.
Своєю чергою, полин вішають над дверима, щоб темні сили не заходили в оселю. Від злих сил та наврочень оберігає любисток. А от чебрець у слов'ян з повагою називали жіночою рослиною, а потім – і богородицькою. Як оберіг чебрець носили молоді жінки, які мріяли про щасливий та міцний шлюб.
М'ята та меліса мають заспокійливі властивості і принаджують в оселі добро та злагоду. І нарешті важливо знати, що зібрані та освячені рослини набувають цілющої сили і допомагають тим, хто не тримає зла в душі.
У цей день, згідно з повір'ями, лісові мавки та русалки гуляють серед живих і намагаються нашкодити людям. Тому не радять у цей день купатися у водоймах і поодинці гуляти по лісі або в полі. Як і будь-яке інше православне свято, свято Святої Трійці за традиціями забороняє працювати. Дозволяється тільки готувати страви для святкового столу і доглядати за худобою. Також не радять вінчатися чи гуляти весілля в День Святої Трійці, оскільки, згідно з прикметами, в шлюбі буде завжди хтось третій. А ось заручини і сватання в цей день, навпаки, хороша прикмета. Також не варто в день Трійці ходити на цвинтар. Для цього призначена субота напередодні свята. На Трійцю не можна сваритися, злитися і заздрити.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

29 березня 2024, 10:33

2024 03 29 donorНа сайті Смілянської міської ради опублікували потребу у донорах крові


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.