Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Страсна п’ятниця – це найскорботніший день Страсного тижня

2018 04 06 страсна

 

В цей день відбулося розп’яття та поховання Ісуса Христа на Голгофі. Тож у страсну п’ятницю кожен вірянин має відвідати храм. Зранку там виносять Плащаницю і тричі обходять з нею церкву. Опісля її виставляють посеред храму в прикрашений квітами Божий гріб, а люди навколішках підходять до нього та цілують хрест без Розп’яття з полотном.
Плащаниця – це символічне полотно, у яке після смерті на Голгофі був загорнутий Ісус Христос. Згідно з християнським писанням, після Воскресіння на полотні залишився відбиток образу Ісуса.


Страсна п’ятниця: що не можна робити
Багатьох українців цікавить запитання, чи можна прибирати в цей день? Відповідь однозначна: ні. Здавна в народі прийнято завершувати всі хатні роботи у Чистий четвер, а от в п’ятницю перед Великоднем не можна братися за жодну фізичну працю.
Також не варто працювати на землі, адже заборонено “протикати” землю залізними предметами. Під цим правилом наші предки, звичайно, мали на увазі сезонні роботи на городі. Пам’ятайте: те, що ви посієте чи посадите в Страсну п’ятницю – не зійде, тож не витрачайте дарма сил та не грішіть.
Ще один важливий обряд на Страсну п’ятницю – відмова від їжі. У цей день потрібно дотримуватися посту, а якщо вам цього не дозволяє здоров’я – вживати тільки пісну їжу.
Насамкінець – не смійте розважатися або веселитися у Великодню п’ятницю. Співи, танці та інші гулянки краще перенести на закінчення посту. Народна мудрість недарма говорить: “Хто в Страсну п’ятницю сміється, той весь рік плакатиме”.


Що прийнято робити
Передусім у Страсну п’ятницю християнам варто відвідати богослужіння. Щирі молитви доможуть покаятися у гріхах. З ранку п’ятниці і до самого Воскресіння двері храму відчинені.
Попри те, що в Страсну п’ятницю працювати не можна, – господиням дозволено випікати паски. Вважається, що хліб, спечений у цей день, ніколи не пліснявіє і взагалі володіє цілющими властивостями. Одну з пасок прийнято зберігали протягом цілого року, а іноді навіть використовували як засіб від хвороб.


Прикмети на Страсну п’ятницю
Наші предки вважали, що якщо принести з богослужіння у Страсну п’ятницю 12 запалених свічок і розставити їх у домівці – це обов’язково принесе у дім благополуччя та удачу.
Категорично не можна прати: якщо білизну вивісити, то на ній з’являться сліди крові.
Ще в Страсну п’ятницю не можна плювати на землю. Народні прикмети говорять, що від того, хто плюне на землю – від того на весь рік всі святі відвернуться.
Є повір’я для мам – у цей день можна відлучити дитину від грудного вигодовування, і тоді малюк буде здоровим увесь рік.
До речі, за погодою в цей день можна спрогнозувати врожай: якщо небо зоряне – буде хороший урожай зернових, якщо весь день хмарно – “хліб буде з бур’яном”, тобто буде неврожай.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.