Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

14 листопада - Всесвітній день діабету

  • 2017 11 14 диабет
  • Цукровий діабет сьогодні – одна із провідних медико-соціальних проблем і посідає третє місце у світі після серцево-судинних і онкологічних захворювань. Сьогодні в світі налічується до 180 млн. хворих на діабет, що становить 3% від усього населення планети. В 2025 році їх буде вже 340 млн осіб, - розповідає лікар -ендокринолог міської поліклініки для дорослих Зоя Котляренко кореспондентові Сміла.UA.


Діабет поділяється на два основних типи: інсулінозалежний (1 тип), раніше званий юнацьким; і інсулінонезалежний ( 2 тип), або діабет дорослих. Діабет 1 типу виникає частівше у людей у віці до 30 років і страждають на нього в середньому 10-15% від загального числа хворих.
На діабет 2 типу страждає близько 85% хворих. 15% з них мають нормальну вагу, інші мають ожиріння.
У хворих на діабет 1 типу внаслідок вірусної інфекції або аутоімунної агресії пошкоджуються бета-клітини, які продукують інсулін, через що розвивається його дефіцит з усіма драматичними наслідками. При діабеті 2 типу бета-клітини виробляють інсулін у достатній кількості, або навіть у підвищеній, , але тканини втрачають можливість сприймати його.
У нас в місті на цукровий діабет хворіють більше 2000 осіб, але ця цифра не показова, так як багато хто на сьогоднішній день ще не знає, що, можливо, хворий на діабет (так як цукровий діабет 2 типу не має яскравих «маніфестних» проявів і часто виявляється при зверненні до лікаря з зовсім інших причин). Тому регулярно потрібно перевіряти свій рівень цукру у крові, якщо:
- вам за 40 років;
- ви маєте зайву вагу;
- серед ваших родичів є хворі на діабет.
Кожна людина один раз на рік повинна робити аналіз крові на цукор. Нормальний рівень цукру крові – не більше ніж 5,5 ммоль/л.
Якщо ви хворієте на цукровий діабет, то жити з цим можна повноцінно і цікаво. Саме головне – дотримуватися певних правил. Одним з найголовніших є – позитивний життєвий настрій.
Дуже важливі регулярні відвідування лікаря ендокринолога. Терапія завжди повинна відповідати реальній потребі організму; показником рівня глюкози в крові; життєвим обставинам кожного діабетика. Для цього щоденно необхідно вимірювати цукор в крові за допомогою глюкометра; результати вимірювань потрібно регулярно записувати в щоденник діабетика. Дані відомості є дуже важливими для лікаря, тому що допомагають відкорегувати лікування.
Потрібно памятати, що лікування хворих на цукровий діабет починається з харчування. При діабеті 1 типу особливих обмежень в їжі немає, але тільки за умови правильного підбору дози інсуліну. Доки ж доза не підібрана, краще утримуватись від солінь, солодкої, гострої і жирної їжі.
При діабеті 2 типу рекомендую виключити з їжі такі продукти:
- білий хліб, пиріжки та вареники;
- цукор, кондитерські вироби;
- солодкі газовані напої і солодкі соки;
- сало, свинину і вироби зі свинини;
- картоплю і рис;
- родзинки, фініки, банани, інжир, курагу, виноград, хурму, дині і абрикоси.
Крім того, варто обмежити споживання смажених, гострих, солоних і консервованих продуктів. Потрібно ретельно контролювати споживання жирів – не більше 10% калорій щодня. Без винятків всім діабетикам показані свіжі овочеві соки (селери, петрушки, кропу), томатний;
- варена нежирна яловичина, риба, куряче мясо (без шкірки);
- курячі яйця(не більше 4 шт. На тиждень);
- крупи: вівсяна, гречана, перлова, пшенична, пшоняна;
- грейпфрут;
- зелений чай
- капуста, кабачки,огірки,баклажани
- кислі яблука, мандарини, сливи, кавуни і ягоди в обмеженій кількості.
Потрібно памятати, що адекватні фізичні навантаження також допомагають знижувати рівень цукру в крові.
Основним принципом лікування цукрового діабету є досягнення максимальної компенсації порушеного обміну вуглеводів, показником його служить зниження цукру в крові до величин, які наближаються до нормальних.
Враховуючи унікальність розвитку захворювання у кожної людини, правильне лікування може призначити саме лікар. Часто захворювання на цукровий діабет порівнюють з довгою дорогою, по якій ти ведеш автомобіль. Наскільки вправним і уважним ти будеш на цій дорозі, таким комфортним буде твоє життя. Навіть маючи таке захворювання ти можеш бути успішним і талановитим, про що свідчать рядки вірша пацієнта Сергія Третяка «Давай поговорим».

 

Ведь наши дни уходят в никуда, как дым,
Что ветер времени развеет по векам седым,
Неумолимым и грядущим,
Дорогу жизни на себя несущим
И знающим, все то, что не сбылось,
Быть может к лучшему пришлось.

 

Давай поговорим!
Забывши предрассудки и стесненья!
Ты знаешь – радость в жизни,
Это лишь мгновенье,
Что красит будней рок в забвеньи,
Всех неурядиц и проблем!
А может просто помолчим,
Сказавши все слова глазами,
Ведь только Богу ведать то,
Что будет дальше в жизни с нами!

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.