Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Аномальні погодні явища траплялись і раніш

Сильні заморозки у розпалі весни, нестерпна спека, снігопади, урагани, торнадо та інші природні катаклізми не зникають з телевізійних екранів. Поглянувши на страшні руйнування в різних куточках земної кулі, думаємо – гадаємо, що наближається кінець світу. А всю провину на стихію перекладаємо на парниковий ефект і глобальне потепління. Проте, як з’ясувалось, аномальні погодні явища траплялись і в минулому. Так 27 березня 1841 року стався надзвичайно сильний розлив тихоплинного Тясмину. Напором води знесло місток у Смілі, залило довколишню територію на 4 версти. Загинуло 4 людей, а будинок, де ті спали, разом із частиною берега, знесло у воду. 7 вересня 1873 року жахлива гроза з дощем пронеслася над нашим містом. Вулиці, двори, підвали - вся Сміла - опинилась у воді. Того дня блискавка попала в трубу цукрового заводу, вбила дівчину в гречці, запалила гумно священника. Уже через три роки у Смілі випав небачений град. Майже в усіх оселях були вибиті шибки, а в Білозір’ї, Малій Смілянці , Сунках і Голов’ятино повністю знищені фруктові сади і посіви хліба. А ось 19 лютого 1900 року випав глибокий сніг – до 1 метра товщини. Наступного дня обрушилась з небес справжня тропічна злива, яка тривала 10 годин. Вода у Тясмині піднялася більше, ніж на 2 метри. Затопило понад 50 дворів: виглядали тільки димарі. Для колективу Малобузуківського гранітного кар’єру Смілянського району пам’ятною є одна з весен сімдесятих років минулого століття. Тоді на Тясмині був такий сильний льодохід, що крижини знесли стовпи електромережі. Десять днів були знеструмлені гірничодобувне підприємство і село. Не менше допікали й пожежі. Лише одна з них, яка скоїлась у 1882 році і тривала більше тижня, знищила 70 лавок, тютюнову фабрику, винний погріб, аптеку. Вогонь загрожував навіть Покровській церкві. Збитки оцінювались у велику суму. Не менше шкоди завдали аграріям, городникам і дачникам заморозки 11 і 12 травня нинішнього року, а невдовзі шквальні грози, що пронеслись Черкащиною.

Дмитро Палій

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.