Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Економіка

244 роки тому російські “браття” спалили Запорізьку Січ

2019 06 20 cich

 

У червні 1775 року за наказом Катерини II царське військо захопило та зруйнувало Запорізьку Січ. Це сталося тоді, коли закінчилася Російсько-турецька війна (1768—1774). Запорожці допомогли Москві її виграти і стали непотрібні.
Рішення про ліквідацію Січі прийняли 23 квітня 1775 року на раді при імператорському дворі.
На початку червня 1775 року російські війська під командуванням генерала сербського походження Петра Текелія, які поверталися з османського походу, раптово оточили Січ. Козаки не чекали на такий розвиток подій. На Січі в той час перебувало лише декілька тисяч запорожців, решта після завершення війни роз’їхалась по паланках і зимівниках.
Під командуванням Петра Текелія перебували значні сили: піхотні та донські козачі полки і регулярна кіннота, посилена гусарськими пікінерськими ескадронами.
Петро Текелія оголосив імператорський указ про ліквідацію Запорозької Січі. Січове товариство через нерівні сили здалося переможцям. Всі розуміли, що опір кількох тисяч оточених запорожців буде марним, а прорив інших козацьких військ до оточеної Січі був майже неможливим в силу багатьох причин. Серед цих причин і велика чисельність російського війська і те що майже вся козацька старшина перебувала на Січі. В результаті цього козаки, які не були в оточенні залишилися без командування.
На Січі зібралася рада на чолі з кошовим отаманом Петром Калнишевським. Лунали запеклі суперечки у намаганні знайти вихід з ситуації, в якій опинилося Запорізьке козацтво. Рада вирішила не проливати християнської крові та добровільно склала зброю перед московитами.
Окрім того, козаки побоювалися в разі опору кривавої помсти козацьким сім’ям. На Січі ще були старі козаки, які пам’ятали події 1709 року. Тоді Петро I провів жорстоку каральну експедицію на Україну. В тому числі він ініціював батуринську різанину, яка стала розв’язкою тих жахливих подій. Запорозькі козаки брали участь в багатьох походах Російської армії і були свідками жорстокості російських військ при штурмах ворожих поселень.
16 червня 1775 року російські війська повністю зруйнували Січ. Все майно та козацькі архіви вивезли до Петербурга. Козацьку старшину та кошового отамана Петра Калнишевського звинуватили у зраді та засудили до каторги. В знищені Січі прийняли активну участь донські козаки. Вони не знали жодного жалю до домівки їх українських “побратимів”.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.